Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015



Συνέντευξη του Γιάννη Καριπίδη στον Αντώνη Λιάνο του:
Elassona-city.gr

-Κύριε Καριπίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε κάθε του επίσημη τοποθέτηση ότι ο δρόμος της Ελλάδας είναι μέσα στο ΕΥΡΩ και ότι η αλλαγή της διαχείρισης της κατάστασης θα είναι εκείνη που θα ανακουφίσει την κοινωνία και θα βάλει τις βάσεις για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

-Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η διαπραγμάτευση που θα διεξάγει με τους δανειστές θα είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Εγγυόμεθα  την Ευρωπαϊκή θέση της Χώρας. Όσο αφορά το νόμισμα της χώρας αυτό είναι το ευρώ. Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του βάρους του χρέους, και η αποπληρωμή του  με ρήτρα ανάπτυξης. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό κυρίως από τα ευρωπαϊκά όργανα, με παράλληλη υιοθέτηση από  τη χώρα μας Εθνικού  στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.


-Πολλοί τονίζουν και τρομοκρατούν από τα αντίπαλά στρατόπεδα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τον «άναρχο αποστάτη» απέναντι στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως υπάρχει συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Νομικό Πλαίσιο. Και αυτό το γνωρίζουν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Η άποψη σας;  

 -Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25/1/15, θα εκπροσωπεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.
Η αλλαγή στάσης της Ε.Ε. έναντι των υπερχρεωμένων χωρών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ευρωζώνης. Σίγουρα όμως το Ευρωπαϊκό Νομικό Πλαίσιο δεν προβλέπει «πειθαρχικές» κυρώσεις τύπου grexit. Κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν θέλει να ξεκινήσει το «ξήλωμα» στο πουλόβερ της ευρωζώνης.
Κανόνες, ναι, πρέπει να υπάρχουν για όλους, όχι όμως οικονομικά status που εκ προοιμίου συνθλίβουν τις ελπίδες για ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο.

-Η ανακούφιση των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων είναι δέσμευση για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για τους άνεργους και τους μικροσυνταξιούχους  και χαμηλόμισθους όμως κρίνονται ως «μη ανταποδοτικά»  μέτρα από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικώς μιλάει με νούμερα ή επιδιώκει «λαϊκισμό» όπως τον κατηγορούν;

-Το πρόγραμμα που αναγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη περιέχει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να ανακουφιστούν τα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.
Είναι η ανθρωπιστική απάντηση της κυβέρνησης της Αριστεράς στη βιαιότητα  και την ισοπεδωτική τακτική των μνημονιακών  κυβερνήσεων. Το κόστος τους, όπως προϋπολογίστηκε κινείται εντός ορίων που το καθιστούν εφικτό. Η μεγάλη αλλαγή στην τακτική  του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον μιλάει με νούμερα, ορίζοντας ταυτόχρονα και τις πηγές άντλησής τους.

-Ξεκάθαρο μήνυμα από ΕΚΤ: «Χρηματοδότηση στις τράπεζες μόνο όσο υπάρχει πρόγραμμα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκάθαρο μήνυμα και από την Τρόικα: «Προχωρήστε σε ουσιαστικές αλλαγές στο δημοσιονομικό κομμάτι». Ο ΣΥΡΙΖΑ τι απαντάει;

-Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η χώρα πλέον μπήκε στον αστερισμό των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.  Η χώρα μας θα ξοδεύει όσα συγκεντρώνει. Επιμέρους ενέργειες θεωρώ ότι θα γίνουν κατά την διαμόρφωση των προϋπολογισμών λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν   τις ευρύτερες λαϊκές ανάγκες. Για το θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών το συναρτώ ευθέως με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση – διαγραφή του βάρους του Δημοσίου χρέους.


-Είστε ένας άνθρωπος που βρίσκεστε στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακόμη τα ποσοστά του ήταν στο 4%. Πόσο εύκολο είναι για ένα κόμμα που μέσα σε δύο χρόνια βρέθηκε στο 30% να απορροφήσει όλους τους διάφορους κραδασμούς που θα προκύψουν από τις πολιτικές ζυμώσεις;

- Σίγουρα κάτι τέτοιο συμβαίνει στη χώρα μας για πρώτη φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται μέσα από την μαζικοποίηση των γραμμών του να εμφανίσει την πολιτική εκείνη, που να απαντά σε όλα τα οξύτατα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση, μέσα από την σκοπιά της Ριζοσπαστικής – Ανανεωτικής Αριστεράς.
Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές κουλτούρες, ρεύματα και απόψεις συγκεντρώνονται δίπλα στο 4% που υπήρχε πριν την κρίση.
Δύσκολο το εγχείρημα, κρίσιμο όμως το αποτέλεσμα για την δημοκρατική πορεία της χώρας.


-Ο Χάρρυ Κλυνν τόνισε σε συνέντευξη του στο Γιώργο Παπαδάκη και στον ΑΝΤ1: «Συμφωνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε ένα πράγμα διαφωνώ. Το κάλεσμα γίνεται μόνο στους αριστερούς και κεντροαριστερούς; Οι δεξιοί; Δεν θα έπρεπε στη φράση «Κοινωνικό Μέτωπο να υπάρχει και η λέξη Πατριωτικό» για  να δείχνει την πλήρη ενότητα της ελληνικής κοινωνίας; Η γνώμη σας;

-Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε Όλους.
 Όλοι μαζί προεκλογικά και μετεκλογικά θα διαμορφώσουμε την νέα μορφή της χώρας. Η μνημονιακή καταστροφή που έζησε ο λαός μας, τα τελευταία χρόνια, θα γίνει αφορμή για να εκφραστεί ενωμένος δημιουργικά, χαράζοντας  το μέλλον του.
Φυσικά εμείς οι Αριστεροί δεν χαρίζουμε σε κανένα την έννοια  του «Πατριωτισμού», όχι βέβαια με την στείρα ερμηνεία του «Εθνικισμού», αλλά προσδίδοντας σ’ αυτήν την πλήρη ενότητα της Ελληνικής κοινωνίας.

Ελασσόνα 11/1/2015