Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΙΠΙΔΗ ΣΤΗ LARISSANET



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΙΠΙΔΗ ΣΤΗ LARISSANET


«Ο κόσμος μας λέει: “Τελειώνετε πια με την λιτότητα”»

Ημερομηνία: 18 Ιανουαρίου 2015, 18:32 Κατηγορία: Δήμος Ελασσόνας, Λάρισα, Συνεντεύξεις

«Κορυφαίο εργαλείο της ανάπτυξης θα αποδειχθεί ο αναπροσανατολισμός της πρωτογενούς παραγωγής, σε προϊόντα γεωργικά και κτηνοτροφικά που σήμερα μας λείπουν και αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε»

Συνέντευξη στον Χρήστο Μπεχλιβάνο

Ο Ελασσονίτης οφθαλμίατρος Γιάννης Καριπίδης είναι από τους υποψηφίους βουλευτές του νομού με ένσημα, εργαζόμενος επί τρεις δεκαετίες ως γιατρός και ελεύθερος επαγγελματίας, και καλός γνώστης των προβλημάτων της περιοχής μας. Στην πρώτη του συνέντευξη στη larissanet ξεκαθαρίζει πως τα θέματα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, της δημιουργίας Δημοσίων Δομών υγείας, αλλά και το μέγα θέμα της απασχόλησης, πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών της νέας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Γιάννη Καριπίδη το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι η επαναθεμελίωση των παραγωγικών δομών της κοινωνίας μας.

Kύριε Καριπίδη, η υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής στην εποχή του μνημονίου στη χώρα μας. Τι θα αλλάξετε στον τομέα της Υγείας εάν αύριο είστε κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, και ως εκ τούτου, σημαντικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων.
-Βασική αρχή που καθορίζει την στρατηγική μας στόχευση είναι αυτή της καθολικής, ισότιμης, έγκαιρης και ποιοτικής πρόσβασης όλων των κατοίκων της χώρας στις υπηρεσίες υγείας.
Προάσπιση της υγείας δεν σημαίνει μόνο διεκδίκηση καλύτερων υπηρεσιών υγείας. Η παράμετρος της υγείας οφείλει να διαπερνά κάθε πολιτική που αφορά σε τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Έτσι λοιπόν συγκροτούμε:
α) Ολοκληρωμένο Ενιαίο Σύστημα Υγείας με κεντρικό άξονα και πυλώνα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και λειτουργική διασύνδεση όλων των βαθμίδων του. Στο σύστημα εντάσσεται οδοντιατρική φροντίδα υγείας και πρόληψη, καθώς και μονάδες αποκατάστασης.
β) Πλήρες δίκτυο Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Η δικτύωση παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας (ως κυβέρνηση) για την ανοικοδόμηση της χώρας και ειδικότερα της Περιφέρειας;

Η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που συντρίβει τον λαό μας. Αυτό που ονομάστηκε «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δείχνει τις άμεσες προτεραιότητες για την ανακούφιση των θυμάτων της μνημονιακής επέλασης.
Κατόπιν πρέπει να φροντίσουμε το σκέλος της αναπτυξιακής διαδικασίας. Οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να φτάσουν, ειδικά στην περιφέρεια, στο ύψος εκείνο που θα αποτελέσει, το κομβικό σημείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών είναι καθοριστική. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής παντού θα προσδώσει αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στις αναπτυξιακές μας προσπάθειες.
Το κορυφαίο όμως εργαλείο θα αποδειχθεί ο αναπροσανατολισμός της πρωτογενούς παραγωγής, σε προϊόντα γεωργικά και κτηνοτροφικά που σήμερα μας λείπουν και αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε. Πρόσθετο εισόδημα για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό μας νομό θα υπάρξει μόνο αν προαχθούν και υποστηριχθούν οι παράμετροι λειτουργίας των μονάδων που αναφέρονται στο κόστος παραγωγής, τυποποίηση και διάθεση των επιμέρους προϊόντων.  

Έχετε πολύχρονη διαδρομή στο κόμμα, είστε από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βαρύ παρελθόν, με τον αείμνηστο πατέρα σας Κωνσταντίνο να έχει διατελέσει δήμαρχος Ελασσόνας τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολίτευσης και ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένη. Μπορείτε να ξεκολλήσετε «το κάρο από τη λάσπη»;

Η Συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για σημαντική μείωση του βάρους του χρέους, αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης, φαντάζει σήμερα μονόδρομος για την σωτηρία της χώρας. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τους τόκους αλλά και τα χρεολύσια θα αποδειχθούν το καύσιμο, ώστε να ξεκολλήσει «το κάρο από τη λάσπη». Το ανύπαρκτο σήμερα σκέλος των δημοσίων επενδύσεων θα είναι ο καταλύτης της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Όσον αφορά την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι κορυφώνει μια πορεία συνεχούς προσφοράς στο αριστερό κίνημα της χώρας μας, ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα σας ζύγισε και κοστολόγησε τις προεκλογικές υποσχέσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων σας;

Το κόμμα μας σαφώς τάχθηκε υπέρ της άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, λόγω του μνημονίου. Όλες του οι προτάσεις στο πλαίσιο του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» ήταν κοστολογημένες και επισημαίνονταν οι πηγές εξεύρεσης των ποσών που απαιτούνταν. Θεωρώ κατάκτηση για τον Δημόσιο λόγο της Αριστεράς τον ορθολογισμό στη οικονομική πρότασή της, πράγμα που συνεισφέρει στην επερχόμενη διακυβέρνηση της χώρας.  

Ποιο είναι για σας το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου;

Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, πιστεύω ότι είναι η επαναθεμελίωση των παραγωγικών δομών της κοινωνίας μας. Η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού είναι πλέον προ των πυλών. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Εμείς από την πλευρά μας, σαν κυβερνητικό κόμμα, θα απαντήσουμε αποτελεσματικά σε όλα αυτά τα επίδικα θέματα, προς όφελος του Ελληνικού λαού.

Tι σας ζητάει ο κόσμος στις προεκλογικές σας περιοδείες;

Θα σας απαντήσω καθοριστικά λέγοντας μόνο τα αυτονόητα: Εργασία, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία της υγείας, παιδεία, ομαλότητα, συνέπεια, προοπτική για το μέλλον και όλα αυτά που συνιστούν την έξοδο από το σκοτεινό περιβάλλον του μνημονίου. Η αγωνία των συμπολιτών μας για έξοδο από την κρίση είναι έκδηλη σε κάθε κουβέντα τους. Η κοινωνία μας ζητά αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα για ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη, λειτουργία του κράτους, παιδεία, υγεία, προστασία του εισοδήματος, δίκαια φορολόγηση, σεβασμό στο περιβάλλον. Με μια φράση μας λέει: «Τελειώνετε πια με την λιτότητα, κινηθείτε προς την ανάπτυξη και την δημιουργία».

Κύριε Καριπίδη ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις εάν εκλεγείτε βουλευτής;

Νομίζω ότι τα θέματα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, της δημιουργίας Δημοσίων Δομών υγείας, αλλά και το μέγα θέμα της απασχόλησης, πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών της νέας Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στο νομό μας. Οι συμπολίτες μας που απασχολούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία με τα τόσα χρόνια προβλήματα (βοσκότοποι, κόστος ενέργειας, άρδευση, χαμηλές τιμές προϊόντων, υψηλό κόστος εφοδίων, ανυπαρξία κρατικής στήριξης) θα δουν την νέα κυβέρνηση αρωγό και συμπαραστάτη στις προσπάθειές τους. Η διάλυση των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας λόγω των φρικτών ελλείψεων σε υλικά και εξοπλισμό, αλλά και λόγω των μειώσεων του προσωπικού από συνταξιοδοτήσεις, απαιτεί την άμεση δράση μας σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε εκεί.

Ποιος είναι ο Γ. Καριπίδης


Ο Γιάννης Καριπίδης γεννήθηκε στην Ελασσόνα το 1959. Πατέρας του ήταν ο δικηγόρος Κων/νος  Καριπίδης, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ελασσόνας προ εικοσαετίας. Παρακολούθησε την Α΄/θμια και Β΄/θμια εκπαίδευση στην Ελασσόνα. Με την αποφοίτησή του στις εισαγωγικές εξετάσεις του έτους 1977 εισήλθε στην Ιατρική σχολή του Α.Π. Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο του το έτος 1984 και υπηρέτησα στρατιωτική του θητεία. Κατόπιν εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου, σαν αγροτικός γιατρός στα χωριά Μηλέα, Άζωρο, Σαραντάπορο, Φαρμάκη, Τσαπουρνιά. Ειδικεύτηκε στη Οφθαλμολογία και από το και από το 1991 ασκεί το ιατρικό λειτούργημα στην Ελασσόνα, σαν ελεύθερος επαγγελματίας  και γιατρός αορίστου χρόνου στο Ι.Κ.Α. από το 1995. Μαζί με άλλους 2.500 γιατρούς του Ι.Κ.Α. απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 από τον Άδωνη Γεωργιάδη μετά από σχεδόν 20 χρόνια.
Είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – ΣΥΡΙΖΑ από το 1991. Συμμετείχε σε όλα σχεδόν τα συνέδρια του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχτηκε πολλές φορές στην Νομαρχιακή επιτροπή Λάρισας του κόμματος. Η παρουσία του στην οργάνωση ήταν συνεχής και διακριτή. Ιδρυτικό μέλος της Κινηματογραφικής λέσχης Ελασσόνας, που δημιουργήθηκε άμεσα με την μεταπολίτευση, ιδρυτικό μέλος της Λαογραφικής εταιρείας Ελασσόνας και του Ορειβατικού – χιονοδρομικού συλλόγου Ελασσόνας. Είναι επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Ποντίων Δήμου Ελασσόνας. Είχε ενεργή συμμετοχή σε πνευματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής μας. Είχε την διοργάνωση και παραγωγή του διεθνούς αντιρατσιστικού project: Refugee solidarity chain – Αλυσίδα αλληλεγγύης  για τους πρόσφυγες στη Ελλάδα. Επί μία οκταετία διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΝΕΛ Α.Ε. με έδρα την Ελασσόνα. Έλαβε μέρος στις εκλογικές διαδικασίες σαν υποψήφιος σε όλες τις νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές, με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Μαντέλα Ελένη, και έχει δύο κόρες φοιτήτριες, την Δέσποινα και την Καλλιόπη.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET