Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ.Π.Σ. παλεύει και δεσμεύεται για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων

 


Η κατάσταση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά. Το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγών έχει φτωχοποιηθεί με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, την κερδοσκοπία μεσαζόντων, τις «ελληνοποιήσεις» σε βάρος των αγροτών και τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς στις εισαγωγές προιόντων από το εξωτερικό.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση των τραπεζικών χρεών, τις μειωμένες τιμές πώλησης των τοπικών προϊόντων, την είσοδο των ιδιωτών στους συνεταιρισμούς και την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων προς το σύνολο του πρωτογενούς τομέα, ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι η επιβίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι προβληματική. Φυσικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα διεκδικήσουν τα αυτονόητα αγωνίζομενοι και στο δρόμο.

Ούτε σχεδιασμός υπάρχει για την έλλειψη εργατικών χεριών, ούτε οργανόγραμμα για την αναβάθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ που συνεχώς αποστελεχώνονται μέσω της κινητικότητας ούτε πρόβλεψη για το πώς θα καλυφθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, με τις πληρωμές των ζημιών του 2022 να είναι επισφαλείς. Η άμεση ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι περίπου 500.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων και μάλιστα στην αντλία του βενζινάδικου, η ενίσχυση για αγορές ζωοτροφών και λιπασμάτων, η μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, η οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν, η εφαρμογή των ελεγκτικών μηχανισμών για τα προιόντα που εισάγονται χωρίς κανέναν έλεγχο, η ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης με ουσιαστικό αποτέλεσμα, την οικονομική βοήθεια στους αγρότες και κτηνοτρόφους, η ενίσχυση με προσλήψεις σε προσωπικό για τον ΕΛΓΑ ώστε οι έλεγχοι και η καταγραφή των ζημιών να γίνονται στην ώρα τους και όχι με καθυστέρηση μηνών και η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα αποτελέσουν τα ουσιαστικά βήματα για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Εκτός από τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν προς όφελος του πρωτογενούς τομέα, η εθνική στρατηγική για τα αρδευτικά έργα υποδομής πρέπει να μπει σε πλήρη εφαρμογή με την ενεργοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων Λεκάνης Απορροής Πηνειού του 2017 (ΣΔΛΑΠ), για την περιοχή της Θεσσαλίας, μέσα από την επικαιροποίηση που οφείλει να πραγματοποιηθεί, ειδάλλως η κατάσταση δεν θα είναι βιώσιμη για το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγών.

Τέλος η εκτέλεση έργων ταμίευσης νερού και εξοικονόμησης, με την ένταξη όλων των φραγμάτων μικρών και μεγαλύτερων(π.χ. Πουρναρίου, Αγιονερίου και λοιπών) θα εξασφάλιζε την αποθήκευση και επάρκεια του νερού στην περιοχή ώστε να μην καταλήγει χαμένο στο Αιγαίο πέλαγος, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Οι συγκεκριμένοι ταμιευτήρες νερού θα εξασφαλίσουν καλής ποιότητας και φθηνό επιφανειακό νερό για τις καλλιέργειες και την άρδευση κτηνοτρόφων και αγροτών καθώς και την ύδρευση πόλεων και δημοτικών διαμερισμάτων, που σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία καλύπτεται μόνο από γεωτρήσεις και με ότι σημαίνει αυτό για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η βιωσιμότητα όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αφού η καθοριστική συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην εφοδιαστική επάρκεια των αγροτικών προιόντων είναι απολύτως αναγκαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παλεύει και δεσμεύεται για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα.

Καριπίδης Γιάννης

Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας

Αντιδήμαρχος Ελασσόνας