Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Για τα funds, τις εταιρείες ειδικού σκοπού, εφορία και ΕΦΚΑ του Γιάννη Καριπίδη.

 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν σε τράπεζες, funds, εταιρείες ειδικού σκοπού, εφορία και ΕΦΚΑ

 


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα κόκκινα δάνεια αποτελεί ένα ριζοσπαστικό και φιλολαϊκό μέτρο προς όφελος των πολιτών.

Μία πρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη με κούρεμα (περί το 50%) της αρχικής οφειλής, με επιδότηση (κατά το ήμισυ) της μηνιαίας δόσης, με εισοδηματικό κριτήριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προσαυξημένο κατά 70%, με υποχρεωτικότητα για τις τράπεζες και τις εταιρείες ειδικού σκοπού και άλλες σημαντικές παραμέτρους.

Οι δύο εναλλακτικοί τρόποι ρύθμισης χρεών έχουν ως εξής:

-Βραχυχρόνια ρύθμιση με μεγάλη διαγραφή χρέους (40-60%), εφόσον η αποπληρωμή γίνει εντός 5 - 10 ετών. Κρατική επιδότηση έως 50% για την υπόλοιπη οφειλή με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

-Μακροχρόνια ρύθμιση με καταβολή δόσεων έως το 100% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Διάρκεια ρύθμισης έως 35 έτη με σταθερό επιτόκιο 2%. Οι μηνιαίες δόσεις δεν θα ξεπερνούν τα 3/10 του διαθέσιμου εισοδήματος. Αύξηση των ορίων ευαλωτότητας κατά 50% για τις ευάλωτες κατηγορίες οφειλετών. Εάν απορριφθεί η αίτηση του οφειλέτη ή οι δανειστές αρνηθούν να συμμετάσχουν, τότε η λύση θα δίνεται από τα Δικαστήρια (στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη).

Επίσης θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, για τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη η ισοτιμία κατά τον χρόνο χορήγησης τους και το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί.

4 εκατομμύρια συμπολίτες μας χρωστούν σε τράπεζες, funds, εταιρείες ειδικού σκοπού, εφορία και ΕΦΚΑ. Ένα εκατομμύριο τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έρχεται να λύσει προβλήματα, να ρυθμίσει χρέη, να ανακουφίσει τη κοινωνία από τον βραχνά του χρέους.

Από τις 22 Μαΐου μπαίνει τέλος στην ασυδοσία. Η Δικαιοσύνη θα επανέλθει παντού. 

Θα γίνει πράξη διότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας.

 

Γιάννης Καριπίδης

Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Λάρισας

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία